1971 begon ik met yogales toen ik 20 was aan de volksuniversiteit in Enschede (mw de Wit dacht ik)  en sindsdien doe ik vrijwel dagelijks een serie oefeningen. Dat is een soort verslaving waardoor ik me goed voel.

Ik heb ook 10 jaar yoga les gegeven aan studenten en jongeren van 2000-2010 in het gebouw Delftstede  ( dat voorheen het ziekenhuis St Hippolytus was en nu een bedrijfsverzamelgebouw); de meesten deden IO omdat ik daar lesgaf en daar wat reclame maakte via de studentendecanen, maar ook sommigen van andere faculteiten of vrienden.

Toen ik in 1978 naar Amstelveen ging samenwonen met mijn vriendin en dagelijks op en neer reisde naar TUDelft zocht ik een nieuwe yogaleraar en vond een bijzondere. Meneer van Gennep in Zaandam. Hij was van oorsprong fysiotherapeut maar was een poos in India in de leer geweest van de Yoga Advaita Vedanta stroming. Meer info bijvoorbeeld op https://fascinerend.nl/yoga/verschillende-vormen-yoga/advaita-yoga/ . Ook staat hier een aardig overzicht van andere yoga vormen.

Ik ben begonnen met Hatha yoga wat in Nl erg gebruikelijk is maar Advaita Vedanta is als het ware de 3D versie van gewone yoga. Dat geeft meer verdieping. Het heeft me mijn carriere zeker geholpen doordat ik geleerd heb niet met de ellebogen te werken maar vooral anderen de kans te geven als ze dat wilden.

Yoga Advaita betekent dat je body en mind gecombineerd aanpakt door elke ademhaling te beschouwen als een fysiek gevolg van ook een mentale ontspanning.

De laatste jaren geef ik advies over yoga aan mensen die vragen hebben over yoga en geef tips over hoe te ontspannen en hoe je om gaat met stress.

Hier komen alvast een paar tips:

1:

Ga dagelijks even naar buiten voor een (natuur) wandeling of een fietstocht , zeker in deze coronatijd.

2:

Eindig je dag met het benoemen van wat goed ging

3:

Begin je dag met wat je belangrijk vind om te doen voor dat je je email in kijkt

4:

Maak gebruik van todo lijstjes maar zorg ervoor dat je blijft zien wat je gedaan hebt die dag zodat je daar blij van wordt.

5:

Geniet van de stiltes die je aantreft

6:

Wees blij met momenten dat je je verveelt of ongedurig bent, want daar kan een goed idee uit voortkomen.

7:

Bedenk regelmatig wie je beste vrienden zijn en wanneer je ze voor het laatst hebt bedankt

8:

Geniet van wat je weggeeft

9:

Zet alle meldingen op je mobiel en laptop en tablet uit; dat geeft rust.

yoga
Getagd op: