Beperkingenpak

Het beperkingenpak is oorspronkelijk bedacht om jonge ontwerpers zich te laten inleven in de doelgroep ouderen door zelf aan den lijve te ervaren hoe het is om met beperkingen alledaagse handelingen uit te voeren.

Steeds vaker wordt het pak ook gebruikt in trainingen voor zorgprofessionals en management om zich bewust te worden van de lichamelijke uitdagingen van hun doelgroep.

Met het pak kunnen 6 verschillende beperkingen worden gesimuleerd, die regelmatig voorkomen bij de oudere populatie. De beperkingen kunnen los van elkaar toegepast worden, maar ook gecombineerd.

Het beperkingenpak simuleert de volgende beperkingen (klik op de link voor een uitgebreidere beschrijving):


Workshop

Meer informatie over een workshop met het beperkingenpak? Neem contact op met Johan Molenbroek.


Visuele beperking

Bij het pak zitten 4 brillen, elk van deze brillen simuleert een andere oogafwijking.

Van links naar rechts op de foto hieronder: Diabetic Retinopathy, Tunnelvisie (Retinitis pigmentosa), Grijze staar (cataract), Glaucoom.

Simulatiehulpmiddel visuele beperking

Auditieve beperking

Met de koptelefoon kan gehoorverlies worden nagebootst. Eventueel kan een mp3 speler worden gebruikt, waarmee grijze ruis kan worden afgespeeld. De grijze ruis bootst gehoorbeschadiging na.

Simulatiehulpmiddel auditieve beperking


Verminderde kracht en overgewicht

Het pak heeft meerdere gewichten die kunnen worden aangebracht op het lichaam. Een vest dat tot maximaal 30 kg kan worden verhoogd in gewicht. Verder zijn er nog vier gewichten voor de pols en enkels, deze gewichten kunnen tot een maximum van 2.5 kg ieder worden verhoogd. Met deze gewichten kan de vermindering van kracht worden gesimuleerd, waardoor mensen minder uithoudingsvermogen hebben.

Ook kunnen de gewichten eventueel worden gebruikt als overgewicht simulatie.

Simulatiehulpmiddel verminderde kracht en overgewicht

Bewegingsbeperkingen

Het pak kan drie bewegingsbeperkingen simuleren: beperkte stapgrootte, beperkte arm reikwijdte en de houding van de rug.

Met verschillende gespen kunnen deze beperkingen worden gesimuleerd. Door de gespen strakker of losser te zetten kan hiermee ook de mate van beperking worden bepaald.

  • Donkerblauw kan aan de benen en borst vastgemaakt worden en simuleert een gekromde houding.
  • Lichtblauw wordt aan beide enkels vastgemaakt worden en simuleert een beperkte stapgrootte.
  • Groen (op de afbeelding in wit) kan aan de borst en pols vastgemaakt worden en simuleert een beperkte armreikwijdte.
Simulatiehulpmiddel bewegingsbeperking

Tactiele beperking

Handschoenen kunnen worden gebruikt om een gevoels- of tactiele beperking van de handen te simuleren. Hierdoor wordt het moeilijker voor de gebruiker om onderscheid te maken tussen kleine voorwerpen, zoals bijvoorbeeld de knopjes van een telefoon.

Simulatiehulpmiddel tactiele beperking

Evenwichtsbeperking

Een evenwichtsstoornis kan worden nagebootst door onder de schoenen een 3D geprint evenwichtsstoornis onderdeel aan te brengen. Het onderdeel is rond aan de onderkant waardoor het moeilijker wordt om je evenwicht te behouden.

Simulatiehulpmiddel evenwichtsbeperking