Expertise

Johan Molenbroek Consultancy is gespecialiseerd in antropometrie en ergonomie. Dit is van groot belang bij het ontwerpen van industriële producten en het garanderen van de veiligheid ervan. Men komt het tegen in alledaagse situaties, zoals in dit filmpje ook goed wordt gedemonstreerd.

Antropometrie

Antropometrie is de wetenschappelijke studie naar de afmetingen van het menselijk lichaam. Dit kan een waardevolle bron van informatie zijn bij het ontwerpen van producten, van een klein onderdeel als een deurklink of helm tot bijvoorbeeld een stoel of toilet.

Een gemiddelde van alle lichaamsdimensies bestaat niet – in de antropometrie richt men zich daarom op gemiddelden van één specifieke dimensie, want die zijn er namelijk wel. Welke dimensies onderzocht moeten worden verschilt sterk per product en situatie. Er kunnen diverse technieken van 1D tot 4D, gebruikt worden om ervoor te zorgen dat een productontwerp antropometrisch en ergonomisch verantwoord is.

Menselijke maten

Mijn kennis van menselijke maten en de bijbehorende mogelijkheden of beperkingen speelt een grote rol bij het realiseren van een industrieel ontwerp. Als docent aan de Technische Universiteit Delft heb ik veel meegewerkt aan onderzoeken gerelateerd aan ergonomisch ontwerp. Wilt u hier meer over weten? Een selectie van mijn werk is te vinden op Google Scholar.

Zoekt u een expert op het gebied van ergonomie en antropometrie?